2. Grafik ve Grafik Çeşitleri
Grafik, teknik analiz yapmak için tüm teknik analistlerin kullandıkları bir araçtır. Bu araç, yani grafikler, temel alınan menkul kıymetin fiyat hareketlerinin ve piyasa verilerinin yapılandırılmış bir formatta görülmesini sağlar. Böylece, traderların, bir menkul kıymete ilişkin diğer traderların psikolojisini ve o menkul kıymetin üzerindeki alım-satım dengesini anlamasına yardımcı olarak, söz konusu menkul kıymetin trend çizgilerini ve grafik formasyonlarını tespit etmesini mümkün kılar.
Günümüzde modern trading platformları, yani analiz ve alım-satım işlemlerinin yapılmasını sağlayan yazılımlar, bir varlığın fiyat hareketlerini çizmeyi yalnızca birkaç tıklamayla gerçekleşebilecek kadar basit bir uygulamaya indirerek, külfetsiz bir süreç haline getirmiştir. Bu durum, teknik analistlerin, farklı menkul kıymetlerin farklı zaman-aralıkları arasında hızlı geçiş yapabilmelerini ve bir dizi teknik göstergeyi söz konusu menkul kıymetlere ilişkin fiyat grafiklerine hızla uygulayabilmelerini sağlamıştır.
Grafik Türleri
Teknik analiz yapmak için kullanılabilecek birçok grafik türü bulunmaktadır. Bu grafik türlerinden en kullanışlı ve popüler olanları şunlardır; çubuk grafikler, mum grafikler, çizgi grafikler, nokta ve şekil grafikleri, kagi grafikler ve renko grafikler. Söz konusu grafik türlerinden mum grafikler, kagi grafikler ve renko grafikler Japonya’da geliştirilmiş olup, batı dünyasının kullanımına ilk olarak Steve Nison tarafından yazılmış olan “Japanese Candlestick Charting Techniques (Türkçe: Japon Mum Grafik Teknikleri)” ve “Beyond Candlesticks: New Japanese Charting Techniques Revealed (Türkçe: Mum Grafiklerin Ötesinde: Yeni Japon Grafik Tekniklerinin İfşası)” adlı kitaplar ile sunulmuştur. Teknik analizin vazgeçilmezi olan bu grafiklerin yatay ekseni zamanı gösterirken, dikey ekseni ise fiyat düzeyini göstermektedir.
Diğer grafik türlerine göre daha yakın bir zamanda ortaya çıkmış olan nokta ve şekil grafikleri, kagi grafikler ve renko grafikler, bir varlığın fiyat değişiminde yalnızca yeni bir yüksek veya yeni bir düşük oluşumunu gösterirler. Öte yandan, bu üç grafiğin dışında kalan diğer grafikler ise, “zaman aralığı” olarak adlandırılan belirli bir süre içinde kalan tüm fiyat hareketlerini gösterirler. Ancak görsel açıdan, bu grafik çeşitlerinin her biri, fiyat hareketlerini farklı şekilde çizerler ve ilgili zaman aralığında söz konusu fiyat hareketlerine ilişkin farklı bilgileri gösterirler.
Çubuk grafikler ve mum grafikler, teknik analizde en çok kullanılan grafik çeşitleri olup, bu grafik çeşitlerinden sonra en çok kullanılan grafik çeşidi ise çizgi grafiklerdir. Nokta ve şekil grafikleri, kagi grafikler ve renko grafikler, belirli bir zaman aralığı için tüm fiyat hareketlerini göstermediğinden ve hacim seviyelerini takip etmeyi mümkün kılmadıklarından dolayı daha az sıklıkta kullanılırlar. Ayrıca bu nedenlerden ötürü, sabit bir zaman çerçevesine bağlı olan osilatörler ve hareketli ortalamalar bu tür grafiklere uygulanamamaktadır.