4.1. Osilatörler

Osilatörler, genellikle belli bir fiyat aralığında işlem gören ve bir trend içinde olmayan menkul kıymetleri analiz etmede kullanılan en faydalı indikatörlerdir. Bu indikatörler, mevcut trendin geri dönüş potansiyelini belirlemek için de kullanılırlar. Dolayısıyla yatay bir trend formasyonu içinde bulunan bir menkul kıymeti analiz etmede oldukça başarılı sonuçlar üretebilirler. 

Osilatörler, aşırı-alım veya aşırı-satım koşulları arasında daha yüksek ve daha alçak hareket etmek suretiyle, olası geri dönüş noktalarını belirtirler. Bunun nedeni, bir menkul kıymete ilişkin aşırı-alım ve aşırı-satım koşullarının, söz konusu menkul kıymet için sürdürülemez seviyedeki iyimserlik ve kötümserlik seviyelerine denk gelmesinden dolayı, o menkul kıymete ilişkin olası geri dönüş noktalarını oluşturmasıdır. Buna ek olarak, osilatörler, öncü göstergeler olma eğiliminde olduklarından ve dolayısıyla, daha fiyat dönmeden döndüklerinden dolayı, belli bir trend içinde hareket eden piyasalarda çok kullanışlı değildirler.

Trend içinde olmayan menkul kıymetleri analiz etmek için birçok osilatör vardır. Bunlardan en sık kullanılanı Stokastik Osilatör olmakla birlikte, diğer popüler osilatörler şunlardır; Göreceli Güç Endeksi (RSI), Değişim Oranı, William’ın Yüzde Aralığı (%R) ve diğerleri. Bu osilatörlerden her biri, fiyat, normal aralığından çok fazla saptığında, pozisyona giriş ve çıkış sinyalleri üreten bir dizi referans noktasına sahiptir.

Analiz Dönemi 

Osilatörler, uzun dönemden ziyade kısa dönemleri analiz etmek için kullanılırlar. Çünkü kısa bir dönemi analiz eden bir osilatör, fiyat hareketlerine karşı daha duyarlı olacağından dolayı, olası geri dönüş noktalarına karşı daha hızlı alım-satım sinyali üretebilir. Ayrıca, osilatörler öncü göstergeler olduğundan, genellikle trend daha geri dönmeden önce geri dönerler. Dolayısıyla, eğer bir menkul kıymet güçlü bir trend içinde hareket ediyorsa, o menkul kıymete ilişkin osilatörlerin ürettiği trade sinyalleri gözardı edilmeli, yani kullanılmamalıdır. 

Referans Hatları

Çoğu osilatör, aşırım-alım ve aşırı-satım bölgelerini belirten referans hatlarına sahiptir. Ancak bazı osilatörler için üst ve alt hatları nispeten uzun bir süre boyunca belirlemeniz ve buna göre referans çizgileri çizmeniz gerekir. Böylece, osilatör, zamanın sadece 5%’ini referans çizgilerinin ötesinde geçirir. Bu referans çizgileri düzenli olarak ayarlanmalıdır. Bazı traderlar, RSI’ın 30 ve 70 hatları gibi önceden tanımlanmış referans çizgilerine sahip osilatörler için dahi kendi referans çizgilerini kullanırlar.