4.2.3. Donchian Kanalı

Nedir?

Donchian Kanalı (İngilizce: Donchian Channel) (Diğer Adı: Fiyat Kanalı), teknik analizde trend takibinin babası olarak bilinen Richard Donchian tarafından geliştirilmiş bir trend indikatörüdür. Tıpkı Bollinger Bantları ve Keltner Kanalı’nda olduğu gibi, Donchian Kanalı’da, belirli süredeki geri inceleme dönemi içinde ulaşılan en yüksek ve en düşük fiyatları direkt olarak fiyat grafiği üzerinde çizmek suretiyle gösteren bir alanı temsil eder. Ayrıca, fiyat oynaklığının artmasına ya da azalmasına göre genişleyen ya da daralan bir kanal olmasından ötürü, piyasanın volatilitesini ölçmek için de kullanılır. Bununla birlikte; Donchian Kanalı, teknik analiz dünyasında oldukça meşhur olan “Kaplumbağa Traderlar” tarafından, büyük etki oluşturmak için kullanılan koparma sisteminin temelini de oluşturmaktadır.

Nasıl Hesaplanır?

Donchian Kanalı (diğer adıyla “Fiyat Kanalı”) iki hesap gerçekleştirir; belirli bir geri inceleme dönemine ilişkin en yüksek yüksek fiyat ve en düşük düşük fiyat. En yüksek yüksek fiyatın oluşturduğu çizgi, “Üst Kanal Çizgisi” olarak adlandırılır. En düşük düşük fiyatın oluşturduğu çizgi ise, “Alt Kanal Çizgisi” olarak adlandırılır. Menkul kıymet alım-satım işlemlerini gerçekleştiren bazı trading platformları, ek olarak, söz konusu geri inceleme dönemine ilişkin en yüksek yüksek fiyat ile en düşük düşük fiyatın ortalamasından oluşan bir merkez çizgisi de çizerler. Bu merkez çizgi, “Orta Kanal Çizgisi” olarak adlandırılır. A Donchian Kanalı için varsayılan geri inceleme dönemi süresi 20’dir. Bu varsayılan dönem süresine göre Donchian Kanalı hesaplama formülü aşağıdaki gibidir. 

Üst Kanal Çizgisi = 20 dönem yüksek

Alt Kanal Çizgizi = 20 dönem düşük

Orta Kanal Çizgisi = (Üst Kanal Çizgisi + Alt Kanal Çizgisi) / 2

Nasıl Kullanılır?

Donchian Kanalı, belirli bir geri inceleme dönemi içinde ulaşılan en yüksek ve en düşük fiyat seviyelerine dayalı olarak, mevcut trendin ne zaman döneceğini tespit eder. Buna göre; fiyat, üst kanal çizgisinin üzerine çıktığında, olası bir yükseliş trendinin başlayabileceği belirtilerek, ilgili menkul kıymete ilişkin AL sinyali üretilmiş olur. Böyle bir durumda, ayrıca, (eğer varsa) söz konusu menkul kıymete ilişkin açık olan kısa pozisyonların da kapatılması gerekir. Tersine, fiyat, alt kanal çizgisinin altına indiğinde, olası bir düşüş trendinin başlayabileceği belirtilere, ilgili menkul kıymete ilişkin SAT sinyali üretilmiş olur. Böyle bir durumda, ayrıca (eğer varsa) söz konusu menkul kıymete ilişkin açık olan uzun pozisyonların da kapatılması gerekir.

Bazı daha usta traderlar ise, “her-zaman-piyasada olmak” anlayışı doğrultusunda, Donchian Kanalı indikatörünü bir “zara-kes ve tersine çevir” aracı olarak kullanırlar. Buna göre; fiyat, alt kanal çizgisinin altına geçiş yaptığında, uzun pozisyonları kapatıp kısa pozisyon açarken; fiyat, üst kanal çizgisinin üzerine geçiş yaptığında ise, kısa pozisyonları kapatıp uzun pozisyon açarlar. Sürekli olarak bu döngüye göre alım-satım işlemi yaptıklarından dolayı, her zaman piyasada pozisyon içinde olurlar. Ancak bu strateji, para yönetimi konusunda çok riskli olduğu için ileri düzey traderlar haricindeki traderlara kesinlikle önerilmez.

ÖRNEK

Aşağıdaki grafik, 4 saatlik DAX Vadeli Sözleşme grafiğidir. Bu grafikte, Üst Kanal Çizgisi son 20 adet 4 saatlik mumun en yüksek yükseklerini takip ederken; Alt Kanal Çizgisi ise, son 20 adet 4 saatlik mumun en düşük düşüğünü takip ediyor. Buna göre;

7 Şubat 2014, saat 08:00’de; fiyat, üst kanal çizgisini yukarı doğru ihlal edip 9278 seviyesine ulaşınca, bir yükseliş trendinin başlayacağını belirtip, AL sinyali vermiştir.

– 20 Şubat 2014, saat 20:00’de; fiyat, alt kanal çizgisini aşağıya doğru ihlal edince, yükseliş trendinin sona erdiğini belirtip, AÇIĞA SAT sinyali vermiştir. Bu aynı zamanda 7 Şubat 2014 tarihi saat 08:00’de açılan uzun pozisyonun da kapatılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Mum Grafik, 4 saat, DAX Vadeli Sözleşme, Donchian Kanalı