3.4.2. Artan Üçgen Formasyonu

Artan Üçgen Formasyonu

Artan üçgen formasyonu, üst trend çizgisinin yatay bir direnç çizgisi olması dışında simetrik üçgene benzer. Bu devam formasyonu, doğası gereği bir yükselişi işaret ettiğinden dolayı, bir yükseliş trendinde ortaya çıktıklarında, en güvenilir devam formasyonlarından biri olarak kabul edilir. Artan üçgen formasyonunda, alıcılar, satıcılardan biraz daha fazladır. Piyasa fazla alınmış ve artık fiyatlar düşmeye başlamıştır. Bununla birlikte, alıcılar pazara tekrar girer ve fiyatları bir kez daha satışların başladığı son yüksek seviyeye kadar geri çekerler. Daha sonra alıcılar, bir öncekinden daha yüksek seviyeden piyasaya tekrar girerler. Sonuçta, yüksekler az-çok aynı fiyat seviyelerinde tutulurken, dip fiyatlarda yükselen düşükler serisi oluşur. Fiyat eninde sonunda yüksek piklerin oluştuğu ve yeni alımlar geldikçe hacimlerin arttığı direnç seviyesini kırarak, yükselmeye devam eder.

Giriş Sinyali

Fiyatın, artan üçgeni yukarı doğru kırması ile trade işlemine giriş sinyali alınmış olur. Bu kırma, üçgenin yaklaşık 66%’lık kısmında gerçekleşmelidir. Eğer fiyat kırılması üçgenin sivri ucunun yakınında meydana gelirse, bu kırılma momentumdan yoksun bir kırılma olmuş olur ve dolayısıyla başarısız olma ihtimali yüksektir. Böylesine, üçgenin 66%’lık kısmının ilerisine geçip, zirveye doğru gerçekleşen bir kırılma, bir giriş sinyali olarak kabul edilmez.

Fiyat Projeksiyonu

Artan üçgen formasyonunda fiyat projeksiyonu, üçgenin en geniş kısmının mesafesi, fiyatın kırılma yerine eklenerek hesap edilir. Buna alternatif olarak, direnç çizgisine paralel olacak şekilde, kırılma yönünde eğilimi olan bir trend çizgisi çizilebilir. Bu trend çizgisinin uzatması, kırılma sonrası gerçekleşen hareketin fiyat hedefini gösterir.