3.4.3. Azalan Üçgen Formasyonu
Azalan üçgen formasyonu, alt trend çizgisinin yatay bir destek çizgisi olması dışında simetrik üçgene benzer. Bu devam formasyonunun doğası gereği bir düşüşü işaret ettiğinden dolayı, bir düşüş trendinde ortaya çıktığında, en güvenilir devam formasyonlarından biri olarak kabul edilir. Azalan üçgen formasyonunda, satıcılar, alıcılardan biraz daha fazladır. Piyasa fazla satılmış ve artık fiyatlar yükselmeye başlamıştır. Bununla birlikte, satıcılar piyasaya tekrar girer ve fiyatları bir kez daha alışların başladığı son düşük seviyeye kadar geri çekerler. Daha sonra satıcılar, bir öncekinden daha düşük seviyeden piyasaya tekrar girerler. Sonuçta, düşükler az-çok aynı fiyat seviyelerinde tutunurken, zirve fiyatlarda azalan yüksekler serisi oluşur. Fiyat eninde sonunda diplerin oluştuğu ve yeni satışlar geldikçe hacimlerin arttığı destek seviyesini kırarak, düşmeye devam eder.
Giriş Sinyali
Fiyatın, azalan üçgeni aşağı doğru kırması ile trade işlemine giriş sinyali alınmış olur. Bu kırma, üçgenin yaklaşık 66%’lık kısmında gerçekleşmelidir. Eğer fiyat kırılması üçgenin sivri ucunun yakınında meydana gelirse, söz konusu kırılma momentumdan yoksun bir kırılma olmuş olur ve dolayısıyla başarısız olma ihtimali yüksektir. Böylesine, üçgenin 66%’lık kısmının ilerisine geçip, üçgenin sivri tarafına doğru gerçekleşen bir kırılma, bir giriş sinyali olarak kabul edilmez.
Fiyat Projeksiyonu
Azalan üçgen formasyonunda fiyat projeksiyonu, üçgenin en geni kısmının mesafesinin, fiyatın kırılma yerinden çıkarılarak hesap edilir. Buna alternatif olarak, destek çizgisine paralel olacak şekilde, kırılma yönünde eğilimi olan bir trend çizgisi çizilebilir. Bu trend çizgisinin uzatması, kırılma sonrası gerçekleşen hareketin fiyat hedefini gösterir.