3.4.5. Bayrak Formasyonu
Bayrak formasyonu, kısa-vadeli devam formasyonlarından biridir. Keskin bir fiyat hareketinin ardından, nispeten kısa bir konsolidasyon dönemini temsil eden bayrak formasyonu, flama formasyonu ile oldukça benzerlik göstermekte olup, uzun bir fiyat hareketinin orta noktasında gerçekleşir. Bayrak hareketi bir dönüş formasyonu değildir. Bayrak formasyonu; fiyat, hızlı ve neredeyse dikeye yakın bir hareket gerçekleştirdikten sonra, bu hareketi takiben daha düşük hacimlerle karakterize edilmiş kısa bir tıkanıklık veya konsolidasyon dönemidir. Burada, tıkanıklık alanı, “bayrak” olarak tasvir edilirken; başlangıçtaki dikey hareket ise, “bayrak direği” olarak tasvir edilir.
Bayrak formasyonunun tıkanıklık alanı, bayrak direği oluşmadan önce doğru pozisyonda olacak kadar şanslı olan traderların karlarını realize etmek istediklerinden oluşur ve ilk hareketi kaçırıp, piyasaya yeni dahil olan traderlardan dolayı kırılır. Genellikle bayrak direğinin tersi yönünde eğilen bir paralelkenar şeklini veya bir dikdörtgen şeklini alan bu konsolidasyon dönemine, hacimlerdeki düşüş de eşlik eder. Söz konusu dönem grafikte minimum 8 ila maksimum 20 çubuk arasında sürer. Daha sonra hacimlerdeki artış ile birlikte bayrağı kıran yeni bir fiyat hareketi başlar. Bu yeni fiyat hareketi, bayrak direğini oluşturan fiyat hareketinin devamı niteliğinde olup, aynı yönde ilerler. Eğer tıkanıklık dönemi 20 çubuktan fazla sürerse, ilk bayrak direğini oluşturan momentumun dağılma olasılığı artar ve bunun sonunda bayrak formasyonunun verdiği trade sinyali başarısız olur. Bu durum özellikle aşağı yönlü bayrak formasyonu için geçerlidir.
Giriş Sinyali
Bayrak formasyonunda; fiyatın, paralelkenar veya dikdörtgen şeklinde oluşan tıkanıklık alanını, bayrak direğini oluşturan fiyat hareketi yönünde kırmasıyla, trade sinyali alınmış olur. İdeal olarak, bayrak alanından çıkış, en az 8 ila en fazla 20 çubuk arasında gerçekleşmelidir. Aksi halde; bayrak, 20 çubuktan daha fazla olursa, kırılma sonrası gerçekleşen fiyat hareketinin başarısız olma riski de, o kadar artar. Ayrıca, kırılmaya, hacimde önemli bir artış eşlik etmelidir. Hacim artmazsa, sahte bir kırılma olasılığı artar ve dikkat edilmesi gerekir.
Fiyat Projeksiyonu
Bayrak formasyonunun minimum fiyat projeksiyonu, bayrak direğinin uzunluğunun belirlenmesi ve kırılmanın gerçekleştiği fiyat seviyesine eklenmesi ile hesap edilir. Aşağı yönlü bayrak formasyonu için ise, bayrak direğinin uzunluğunun, kırılmanın gerçekleştiği fiyat seviyesinden çıkarılması ile hesap edilir. Bununla birlikte, kısmi kar almayı göz önünde bulundurmak için, grafik üzerinde destek ve direnç seviyelerinin de belirlenmesi gerekir.