4.1.6. Momentum (MTM)

Nedir?

Momentum (İngilizce: Momentum) (Kısaca: MTM), basit bir öncü momentum indikatörü ve osilatördürDeğişim Oranı (RoC) adlı momentum indikatörü ile oldukça benzerlik gösteren bu osilatör, bir trendin hızlanma veya yavaşlama hızını ölçer. Buna göre; bir menkul kıymete ilişkin geçmişte belirli bir döneme ait kapanış fiyatı ile söz konusu menkul kıymetin son kapanış fiyatını karşılaştırmak suretiyle momentumu hesap eder. Tıpkı Değişim Oranı (RoC) gibi, Momentum (MTM)’de, fiyat değişimlerine oldukça hassas bir indikatör olduğu için, düzensiz olma eğilimi gösterir.

Nasıl Hesaplanır?

Momentum (MTM), son kapanış fiyatından belirli bir geçmiş döneme ait fiyatın çıkarılmasıyla hesap edilir. Buna göre;

MTM = Son Kapanış Fiyatı – Geçmiş Dönemin Kapanış Fiyatı

Burada geçmiş dönemden kasıt, traderın belirlediği herhangi bir geçmiş dönem olabilir. Bu hesabın sonunda, “sıfır çizgisi” olarak adlandırılan merkez çizginin altında ve üzerinde salınan bir osilatör ortaya çıkar.

Nasıl Kullanılır?

Merkez çizgi, Momentum (MTM) indikatörünü kullanılırken göz önünde bulundurulması gereken anahtar referans bölgedir. Buna göre; yükseliş trendi içinde olan bir menkul kıymete ilişkin MTM, önce merkez çizginin (sıfır çizgisi) altına doğru hareket etmiş ve daha sonra orada destek bulup yukarı doğru hareketlenmeye başlamışsa, o menkul kıymete ilişkin AL sinyali üretilmiş olur. Tersine, düşüş trendi içinde olan bir menkul kıymete ilişkin MTM, önce merkez çizginin (sıfır çizgisi) üzerine doğru hareket etmiş ve daha sonra orada dirençle karşılaşıp aşağı doğru hareketlenmeye başlamışsa, o menkul kıymete ilişkin SAT sinyali üretilmiş olur. Ek olarak, Momentum (MTM) osilatörüne çizilmiş bir trend çizgisi ihlal edildiğinde de, bir alım-satım işlemine giriş sinyali üretilmiş olur.

ÖRNEK

Aşağıdaki grafik, 30 dakikalık zaman-aralığına sahip Dow Jones Sanayi Endeksi grafiğidir. Bu grafikte, alt panelde 20 dönemlik Momentum (MTM)’ü göstermektedir.

Mum Grafik, 30 dakika, Dow Jones Sanayi Endeksi, Momentum (MTM)